Että mitäkä

Rintamamiestalon remontointia huvin vuoksi ja tarpeeseen, välillä huvi tuntuu työltä. Pipo kireällä tätä rajausta ei ole kuitenkaan tehty, joskus huvittaa kirjoittaa vaaleanpunaisista leivoksista ja kissanpennuista. Onhan ne söpömpiä kuin joku talo.

tiistai 17. lokakuuta 2017

Ei meillä ole miesten ja naisten töitä, mutta...

Lokakuiset terveiset!

Koskapa ulkona alkaa olla aika ajoin melko kylmää ja märkää (ja eps-levyjä on pitänyt odotella) on remontti siirtynyt taas sisätilapainotteiseksi. Remontti-reiskalla alkoi seinien avaus hippuiluttaa, ja niinhän sitä piti käydä naapurista lainaamassa puruimuri. Paljon kiitoksia! Näin on entisen kammarin puolelta saatu purut suht siististi ulos talosta. Ennen imurointiosiota lähtivät vaihtelevaa materiaalia olleet pintalevykerrokset pois. Seinäpintoja oli välillä uusittu, joten tapettejakin oli monen värisiä kahdessa levykerroksessa. Niiden alla oli vielä laudoitus, joka säästetään parhaan mukaan takaisin laitettavaksi, sekä pahvi ja sitten purut. Paaaaljon kerroksia, tämähän on kuin sipulia kuorisi.

Hivenen synkeä kombo tämä 80-luvun ikkuna ja paljas lauta.
Osa puruista on ikkunoiden kohdalta korvattu lasivillalla samalla, kun on korjattu ikkunoiden alla olevia alajuoksuja. Nämä luultavasti 80-luvulla vaihdetut alajuoksut ovat iloiseksi yllätykseksi kunnossa, mutta vielä siinä pari kohtaa oli meillekin asti jäänyt korjattavaksi...

Kamarin puolelta löytyi myös aikanaan seinän sisään jäänyt ulkoikkuna, toisella puolen on sauna. Tämä osio oli hyvinkin sen näköinen, että lisäosa on aikanaan ehkä tehty vähän helpoimman kautta, ei niinkään rakenteiden kestävyyttä ja terveyttä ajatellen. Uuden ja vanhan puolen väliin oli jätetty lahoa seinänpätkää, jota korjataan vielä toiseltakin puolelta, kunhan päästään sinne asti. Kuvassa on laiskana nojaileva uusi palkinpätkä hämäystarkoituksessa.


Imuroidut purut korvasimme ekovillalla. Sen päälle tulee vielä ilmansulkupaperi, joka pysäyttää pahimmat vinkat, mutta antaa kuitenkin rakenteiden hengittää. Tämä vaihe etenee sykäyksittäin isännän työvuorolistan mukaan. Viimeisimmän tiedon mukaan työvuorot näyttivät siltä, että asumme taas keskellä pahinta sekasortoa hetken aikaa...

Ekovilla tuntuu purujen jälkeen suorastaan siistiltä ja näppärältä eristeeltä.
Työnjako on ollut (taas) semmoinen, että isäntä pitää seiniä pystyssä ja minä huolehdin, että talon asukkaat pysyvät ruuassa. Viikonloppuna oli järven toisella puolen Kiviharjussa omenoiden mehustustalkoot. Äitin paratiisiomenapuusta poimittiin sukulaisten kanssa ainakin yksi kymmenen sankkoa pikkuomppuja ja puristettiin niistä kymmeniä litroja mehua isompien ja makeampien lajikkeiden kanssa sekaisin. Tuli muuten hyvää! Pikkuomenat eivät tosin näyttäneet vähenevän yhtään, jää tilhille tänäkin vuonna reippaasti evästä.


Kotimaisten kasvisten sesonki on melko huipussaan, löysinpä kotimaisen kurpitsankin lähikaupasta. Siis semmoisen Mummo Ankka -kurpitsan. Siitähän piti tehdä lyhty!


Sisukset raaputtelin tukevalla lusikalla ulos. Yllättävän ontto tuommoinen pieni iso kurpitsa. Siemenet otin erilleen, ne voi paahtaa ja käyttää vaikka leivonnassa tai ripotella salaattiin, keittoon, mitä nyt vain. Varsinaisesti syötävästä osasta tein sosekeittoa. Lämmittävään kurpitsakeittooni tulee:

1 (kotimaisen) kurpitsan sisukset
2 pientä tai 1 iso sipuli
valkosipulin kynsiä (itse käytin 4 pienen pientä ja äkäistä naapurikylän kasvattia)
n. 7 dl vettä
kasvisfondia vesimäärän mukaan/1 fondinappi
n. 1 dl kermaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl kanelia
1 tl hunajaa
(1/3 tl juustokuminaa)
suoolaa ja pippuria

Sipulit, valkosipulit ja kurpitsa pilkotaan ja kuulotetaan öljyssä. Ei haittaa, vaikka vähän ruskistuisikin. Päälle kaadetaan vettä niin, että peittyvät ja lisätään fondia tms vesimäärän mukaisesti, 7 desiin käytin yhden "fondinapin". Keitetään kurpitsat kypsäksi.

Ylimääräinen neste siivilöidään talteen, kasvismössö soseutetaan blenderissä tai sauvasekoittimella. Jos meinaa olla paksua, lisää osa kermasta soseuttamisen yhteydessä. Jos käytit blenderiä, kaada sose takaisin kattilaan.

Lisätään kerma soseeseen ja ohennetaan tarvittaessa keittoliemellä, kunnes saavutetaan haluttu paksuus. Sitten maustetaan maun mukaan. Laitoin itse vähän hunajaa, koska kurpitsani oli ehkä hitusen puiseva tai ainakin vähemmän makea kuin myskikurpitsat, joita yleensä kokkailen.

Tästä tuli semmoiset 3-4 annosta keittoa, oikein nälkäiselle työmiehelle kaksi annosta. Päälle voi pyöräyttää creme fraichesta raidan ja ripotella pannulla paahdettuja ja vahvasti juustokuminalla, paprikalla, jauhetulla korianterilla, suolalla ja chili-ripauksella maustettuja kikherneitä. Vaihtoehtoisesti hyviä sattumia tuo myös vastaavasti maustettu ja paahdettu hirvenjauheliha, nyt kun kausikin on alkanut. Lähiruokaa!

Lopuksi vielä Pikin iltajooga (pidä huoli, että saat samalla massuhierontaa kun joogaat, kuuluu olennaisesti harjoitukseen):

Venytä oooooikeaaaa tassua...

...ja sitten vaaaasenta!

11 kommenttia:

  1. Kurpitsalyhty on hieno. PÖÖ!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Isompaan kurpitsaan olisi helpompi kaivertaa erilainen irvistys. Lyhdyn hatulle kävi vähän hassusti, kynttilän poltto nimittäin nahisti sen kinttanaksi. 😅

      Poista
  2. Hieno kirjoitus! Niinhan se on, yhdessä kun tehdään, ei tarvi jakaa miesten ja naisten töihin. Yhdessä hyvää tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Mukava tietää, että joku muukin käy meidän juttuja lukemassa kuin vanhemmat! 😂 Mutta juu, molemmathan täällä asuu, kukin osaamisen ja ehtimisen mukaan tekee. 😊

      Poista
  3. En ole vanhempasi, ha haa! Mutta siitä huolimatta mukava piipahtaa siunailemassa urakkaanne. Meillä se on onneksi kuuden vuoden takana enkä uuteen hevin ala. Meillä muuten puhallettiin seinien väliin ekovillaa. Ei ole kylmä eikä vilu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joku sentään ei-sukuakin siunailemassa! :D Onneksi ei muuten tarvitse puhaltaa tuota villaa, ihan levynä saa seinään asetella! Muutenkin tässä näitä pölyisiä ja jälki-imurointia vaativia tai muuten vain äänekkäitä hommia riittänyt...

      Poista
  4. Kiitos blogiini saamasta vinkistä. Tosiaan siellä on aika samanlainen remppa menossa kuin minullakin, tosin mökkini on varmaan kooltaan neljännesosan. Tsemppiä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mies tuossa esittelikin blogiasi aiemmin pikkupojan innostuksella, kun pääsi kokemuksia jakamaan! :D Mekin huomasimme aloittaessa, ettei tästä roskavalupohjasta paljoa infoa netissä liiku, yleensä korjausjutut käsittelevät niitä (ehkä helpompia) rossipohjia. Kokoa mökilläsi voi olla vähemmän, mutta ei se urakka yhtään helpommalta näyttänyt... Tsemppiä sinnäkin!

      Poista
    2. Se piti vielä kysyä että oletteko poistamassa puruja kaikista seinistä? Itse olen hysteerisesti haistellut seinien puruja (paikoista mihin pääsen käsiksi) eivätkä ne tunnu olevan yhtä huonossa kunnossa kun lattiasta ulos kannetut purut. Olen homeen suhteen ehkä vähän neuroottinen, mutta laiska, haluan korjata riittävästi mutta en liikaa. Alajuoksut ovat osittain uusimisen tarpeessa, joten voisi kuvitella että kosteutta on seinäänkin joissain kohdissa noussut.

      Poista
    3. Purut lähtee kokonaan poissa seinistä. Yläpohjaan ne vielä jää. Tähän päädyin, koska meilläkin osa alajuoksuista kärsinyt ja ne pitää vaihtaa. Vaihdon yhteydessä tulisivat joka tapauksessa alas, toki rintamiestalo foorumilla tähänkin oli ratkaisu, eli vaakalaudan välistä tunkea metalli levy tukkimaan, ettei koko seinä tyhjene. Lisäksi meillä tällä hetkellä seinien muut pintamateriaalit (halteksi, lastulevy ja kipsilevy), sekä ilmansulkupahvi loppuu sen 30 senttiä ennen nykyistä lattiaa.

      Pintamateriaalit pitää joka tapauksessa poistaa, että saa siistin näköiset seinät ja haluan yhtenäisen ilmansulun, ettei vedä ilmaa väärästä paikkaa sisälle.

      Tulin siihen tulokseen, että tehdään nyt perusteellisesti kun tälle tielle on lähdetty ja samalla näkee loputkin rakenteet, että missä kunnossa oikeasti ovat. Meillä näyttäisi, että vanhat ikkunat, jotka entinen omistaja uusinut joskus 80 luvulla, ovat vuotaneet enemmän tai vähemmän ja aiheuttaneet lahoa muutamaan paikkaan. Nyt vaikuttaa kaikki paikat kuivilta. En ihmettelisi vaikka näiden vuotojen luona puruissakin olisi jotain epämääräistä kasvustoa.

      Ekovillat kaikkiin seiniin ei loppupeleissä mielestäni ole niin suuri rahallinen meno. Toivonmukaan saadaan vähän parannettua eristävyyttä ja etenkin vähennettyä vetoa/rakenteiden läpi tulevaa ilmaa.

      Meilläkään ei kyllä nuo seinien purut haise omaan nokkaan. Lattian purujen/betonilaatan mukana mielestäni lähti kaikki hajut mitkä häiritsi aikaisemmin.

      Poista
    4. Vielä sen verran, että meillä tarkoitus säästää nuo vaakalaudat ja laittaa takaisin niiltä osin kun ne ovat hyvässä kunnossa, ettei tarvitse niin paljoa uutta lautamateriaalia ostaa. Tämä lisää tietenkin työnmäärää aika paljon ja huomasin, että naulojen irroitus laudoista on turhauttavan hidasta ja yksitoikkoista puuhaa.:D

      Poista

Kiitos lukemisesta! Kommentit ovat myös tervetulleita! :)