Että mitäkä

Rintamamiestalon remontointia huvin vuoksi ja tarpeeseen, välillä huvi tuntuu työltä. Pipo kireällä tätä rajausta ei ole kuitenkaan tehty, joskus huvittaa kirjoittaa vaaleanpunaisista leivoksista ja kissanpennuista. Onhan ne söpömpiä kuin joku talo.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tai sitten ei

Mahtavaa pääsiäissunnuntaita täältä meiltä! Aurinko paistaa komeasti ja elämä on ihanaa. Toista se oli perjantaina, josta tuli sananmukaisesti kärsimysperjantai, kun isäntä teki jalan telomisesta pääsiäisperinteen. Viime vuonna se olin minä kun otin osumaa, nyt isäntä. Tällä kertaa ei mennyt edes remontin piikkiin kun oli ihan "vain"  mukillinen liki kiehuvan kuumaa teetä, joka kaatui suoraan jalalle. Aika komeasti paloi jalkapöytä, sitä on nyt hoivattu. Plussapuoliakin on; kun ei sukkaa saatika kenkää saa jalkaan, on isännälläkin ollut pakko pysytellä sisätiloissa ja rauhallisemmissa hommissa, näinpä koulutyöt edistyvät nyt vauhdilla ja lisäksi olemme pohdiskelleet sisustuksen kiemuroita parinkin suunnitteluohjelman avulla.

Jo muutama vuosi sitten tutuksi on tullut SketchUp-niminen ohjelma, jolla voi 3D-mallintaa suunnilleen mitä vain. Kotikäytössä se on ilmainen ja toimii selaimen kautta. Koneelle asennettava ammattilaisten versio onkin sitten suorastaan tyyris, meidän hommiin luottaa ilmaisversio siis ihan hyvin... SketchUp on se "miesten versio", jolla saa miehen kuin miehen kiinnostumaan sisustussuunnittelusta. Meillä riittää onneksi myös sievien Pinterest-kuvien vilauttelu jonkinnäköisen mielipiteenilmaisun aikaansaamiseksi.

Pään raavintaa aiheuttaneet pystyt entisen olohuoneen ja kamarin välillä on nyt päätetty jättää, eli mitään palkkisysteemejä emme ala kehittelemään. Väliseinä on siis purettu jo aikaa sitten, mutta lopullinen suunnitelma vähän haki muotoaan, kun kyseessä on kuitenkin kantava rakenne. Halusimme avartaa tilaa, sillä olohuoneen puoli oli pieni ja pimeä nurkka entisessä muodossaan. "Seinä" näyttää siis nyt tältä, entisestä olohuoneesta, tämänhetkisestä ruokailutilasta kuvattuna:


Kun aamulla konkoilin pirttiin, oli vastassa virkeä mies, joka innokkaasti esitteli minulle eilisiltaisten suunnitelmiemme pohjalta luomaansa SketchUp-mallinnusta. Suunnitelmaan lisätään varmaan pintoja ja huonekaluja sitä mukaa, kun niiden suunnittelu on ajankohtaista. Huoneet ovat kuitenkin nyt mittakaavassa ja uunit yhtä lukuunottamatta paikallaan. Siis tässä überhieno tilanjakaja/hylly/tilataideteos, tuttavallisemmin hyllyhommeli:


Eli pystyt saavat kaverikseen muutaman palkin lisää ja vanhat pystytkin korvataan uudemmilla, jotta rakennelmasta saadaan siisti ja yhtenäinen. Kepeä tilanjakaja tuo valoisampaa vaikutelmaa ja säästää remontti-reiskan aivoja ja vaivoja, tai tämä on siis tavoite... Tuossa vielä toisesta suunnasta:


Toinen ohjelma, jolla voi 3D-mallintaa tilojaan, on -yllätys- IKEAn suunnitteluohjelma, jota kokeilin keittiön suunnitteluun. Tämän kanssa menee hermo. Jatkossa jätänkin 3D-piirtämisen isännälle ja näytän itse vaan niitä sieviä Pinterest kuvia. Ja IKEAn ohjelmallahan ei edes tarvinnut piirtää varsinaisesti mitään, sen kun valitsi kaappeja ja muita mielensä mukaan niin ilmestyivät näytölle. Mutta jos olen hyvä hukkaamaan tavaroita oikeassa elämässä, onnistun siinä myös virtuaalimaailmassa, kuten huomasin kun ihmettelin, mihin baarijakkarani hävisivät vaikka äsken ne valitsin. Etsin joka kaapin sisältä, kunnes aikani kuvaa pyöritettyäni löysin ne "pihalta". Lisäksi kuva pyörii jotenkin oudosti, harvoin saa näkymää siitä kulmasta kuin kaipaisi. Ja jos on tarkka väreistä ja struktuureista myös suunnitelmissaan, tässä niitä on rajallinen määrä, niinpä "taiteellinen vaikutelma" on vähintäänkin epätarkka ja sinne päin. Myös kaikenlainen luovuus on poissuljettua, kun esineet ja materiaalit valitaan valmiista listoista, joissa ei tietenkään ole kaikkea ja kaikissa väreissä. Epäilenkin, että ko. ohjelma on paholaisen ja markkinakoneiston yhteissuunnitelma saada ihmiset tilaamaan suunnitelmansa ammattilaisilta.Yllä keittiömme tämänhetkisessä kurjassa kuosissaan. Alla suunnitelma, lähinnä nyt hahmotelmaa vihreiden seinien ja puupintojen yhteispelistä tummanharmaan laattalattian kanssa sekä kaappien mitoitusta tässä mietitty. Toiselle seinälle on lisäksi pakko kehitellä jokin penkin tapainen piilottamaan vesi- ja viemäriputket.


Kaapit tulevat luultavasti olemaan samantyyppiset koivupuiset kuin vanhempieni keittiössä on:


Naapurikylän puusepät tekevät hyvää työtä, sieltä siis kaapit ja työtasot, ei IKEAsta! :D Toivottavasti minulla on uusi keittiö ensi pääsiäiseen mennessä. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

Jos tulee suunnitelmia jo korvista, lopuksi kissakuva. Pojat ovat löytäneet lämpimän paikan päivän paistattamiseen. Piharakennuksen katolle pääsee kiipeämään takakautta, uusi ja mahtava keksintö näille maailman navoille:


Kissanpäiviä ja aurinkoista kevättä!

3 kommenttia:

 1. Tilanjakaja/taidejakaja näyttää suunnitelmissa hyvältä. Kummallekin oma tila olkkariin. Kohta saatte onkia Valtemarin piipusta tai purkaa koko piipun.

  VastaaPoista
 2. Jaahas, että teidän naapurikylillä ois kunnon puusepät. Meille kun tehtiin nykyistä keittiötä, oululaiset puusepät olivat niin kalliita, ettei millään voinut eikä pystynyt. Ostettiin sitten keittiöliikkeestä normiovet, ihan nätit ja passaa vanhan talon henkeen. MUTTA: maalia levyovissa on niin ohuelti, että nyt, kuuden vuoden käytön jälkeen (käyttäjinä siis akka ja ukko, ei lapsia, ei kissoja eikä edes appivanhempia) joka penteleen ovessa ja laatikoston etupanelissa on jonkunsortin raapale taikka maali on muuten vaan suttaantunut. GRRRRRH. Elikkä tahtoo kanssa umpipuiset ovet, joita voi mielitekojensa mukaan vaikka ite maalata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on just se syy, miksi meilleki umpipuuta hingutaan, voipi sitten tarvittaessa kunnostaa. Nuojualta löytyy Tervoset, tekevät puusta vissiin suunnilleen mitä vaan älyää kysyä. Hinta-laatu -suhde näyttää olevan vähintäänkin hyvä, mikäli porukoiden pirttikalustosta ja noista kaapeista voi mitään päätellä. Näky nettisivutki löytyvän!

   Poista

Kiitos lukemisesta! Kommentit ovat myös tervetulleita! :)